Michael „Scotty“ Scott

Z AppleWikipedia
Přejít na: navigace, hledání
Michael Scott
Narození 11. února 1945 (79 let)
Povolání Generální ředitel, Apple Computer Inc.

Michael Scott byl prvním CEO (generálním ředitelem společnosti) Apple Computer Inc.

Životopis

Mike Markkula přesvědčil Michaela Scotta, ředitele výroby v National Semiconductors, aby vedl[1] rodící se počítačovou firmu. Markkula ani Wozniak totiž nedokázali zvládnout impulzivního Jobse.

Scott si po svém nástupu v únoru 1977 při rozdělování zaměstnaneckých čísel vybral sedmičku – jako odkaz na známého agenta 007. V celé firmě zakázal používání psacích strojů, společnost šla příkladem při prosazování osobních počítačů.

Jobs si ale na Scottyho těžko zvykal. Již první den se spolu dostali do sporu. Mike Scott Jobsovi doporučil, aby se častěji myl a ten pro změnu Scottymu navrhl, aby se stal frutariánem, neboť by se určitě zbavil své nadváhy.

Nadváha, zdravotní obtíže a nedůtklivá povaha byly Scottyho slabinou, přičemž jeho zdravotní stav a nevypočitatelné chování se stále víc zhoršovalo. Vše vyvrcholilo 25. února 1981, kdy vyhodil z důvodu nadbytečnosti čtyřicet zaměstnanců, z nichž polovinu tvořil tým pracující na Apple II. Svoje rozhodnutí obhajoval jejich nadbytečností ve společnosti. Později zbylým lidem v Applu přiznal, že si myslel, že být generálním ředitelem už není žádná zábava, ale zjistil, že když vyhazuje lidi, tak to už zase je legrace. Díky tomuto výroku byl přesunut do pozice viceprezidenta, v níž neměl fakticky žádnou moc. Markkula po poradě s Wozniakem a Jobsem propustil „Scottyho“. Ten oficiálně odešel ze společnosti 10. července 1981.

Scott v letech 19831988 vedl společnost Starstruck. Ta se zaměřovala na komerční lety do vesmíru a pokoušela se sestrojit raketu startující z moře, která by dokázala umisťovat satelity na oběžnou dráhu. Po neúspěšném konci této firmy se věnoval neziskovým projektům jako je například opera v Seattlu nebo Technologický institut v Kalifornii.

Velkou Scottyho vášní jsou drahokamy, o kterých napsal i knihu. Jeho sbírka drahokamů byla vystavena v Bowersově muzeu v Santa Anně v Kalifornii. V minulosti podporoval projekt Rruff, který si dal za cíl postavit startrackový tricoder, který by uměl rozeznávat jednotlivé druhy kamenů na základě spektrálních dat z charakteristických minerálů. V roce 2012 byl po něm pojmenován minerál – scottyite.

Reference

  1. DVORSKY, Honza, Heroldová Karolína. Apple CEO. Muži, kteří řídili Apple. jablíčkář.cz [online]. 5. 10. 2013. Dostupné online.